Elektrikli Moped İncelemesi

Merhaba Değerli Okuyucu Arkadaşım,

Yaklaşık 1 yıl önce almış olduğum iki tekerli elektrikli modepimin uzun kullanım sonucunda edindiğim deneyimleri aktardığım incelememi paylaşacağım. Öncelikle alım sürecinin nasıl gerçekleştiğinden başlayarak aracın sürüş performansından ve bataryasından bahsedeceğim. Her bölümde ilk olarak teknik detaylardan bir paragraf bahsedip daha sonrasında edindiğim deneyimlerden bahsettim.

Alım Süreci

Bilindik zincir marketlerden birinden elektrikli mopedi o dönemin satış fiyatının bir miktar altında almıştım. Aracın siparişini vermem üzerinde yaklaşık 3-4 hafta içerisinde elime ulaştı. Fakat plaka çıkarmam için gerekli olan evrakların verilmesi birkaç ay geciktirildiğinden dolayı aracım ile trafiğe çıkamadım. Gerçekleştirdiğim uğraşlar sonucu gerekli olan evrakları almayı başardım ve plaka işlemlerini gerçekleştirdim.

Sürüş Performansı

Elektrikli Mopedin tanıtım ve kullanım kılavuzuna tekrar göz atıldığında azami hızının 45km/h olduğu, tırmanma kapasitesinin %14 olduğu gözlemlenmektedir. Ayrıca motorun azami gücünün 2000W olduğu belirtilmiştir.

Şehir içi kullanımda 45km/h yeterli gelmektedir. Fakat bu hız sebebiyle zaman zaman diğer araçlar tarafından sıkıştırılabilirsiniz.

Elektrikli araç olmasının sağladığı avantajlardan birisi aracın hızlanmadır. Kısa sürede azami hızına ulaşabilmektedir.

Sert süspansiyonlar nedeniyle yol üzerinde bulunan çukurlar ve tümsekler hissedilmektedir. Sert süspansiyonlar seçilmesi konforu azaltsa da yol tutuşunun artmasını sağlamıştır.

Aracı alırken endişelendiğim noktalardan biri olan tırmanma kapasitesiydi. Yaşadığım ilin yüksek eğime sahip olması da bu endişemi güçlendirmişti. 1,75m Ve 55kg biri olarak günlük olarak gerçekleştiğim sürüşlerde birçok rampadan geçmekteyim. Bugüne kadar tüm rampalardan başarılı şekilde geçebildim. Fakat araç zaman zaman rampalarda zorlanmaktadır. İki kişilik bir sürüşte ise rampalarda zorlanacağını ön görüyorum.

Batarya

Elektrikli mopedin tanıtım ve kullanım kılavuzuna göre batarya olarak 72V-22Ah değerinde VRLA jel akü kullanılmıştır. (VRLA akü, bakım gerektirmeyen ve şarj edilebilen akü tipi olarak bilinir.) Ayrıca tanıtım ve kullanım kılavuzuna göre şarj süresi 6-8 saat arasında olduğu belirtilmekle beraber aracın menzilinin 60km olduğu da belirtilmiştir.

Araç içerisinde bulunan batarya taşınabilir değildir. Aracın oturma bölümünün alt kısmında bu-lunan şarj soketinden batarya şarj edilmektedir. Aracın şarj süresini tam bir ölçüm gerçekleştir-memekle beraber gece vakitlerinden sabah vakitlerine kadar tam kapasite şarj olmaktadır. Aracın menziline gelecek olursak tam kapasite şarj ile 60km mesafe kat edemedim. Bunun nedeni yaşadığım ilin yüksek eğime sahip olmasının yanı sıra hava koşullarının da etkisi olduğu düşünmekteyim. Bir gün içerisinde aralıklı olarak gerçekleştirdiğim ve tam kapasite şarj ile yaptığım yolculukta en fazla 45km yol gitmiş bulunmaktayım. Ve kısmen şarjı bulunmaktaydı. Bir yıllık kullanım sonucunda ise batarya eski performansında değildir. Bataryanın performansının düşmesiyle düz yolda aracın hızlanmasında küçük bir düşüş meydana gelmekle beraber maksimum hızında bir düşüş bulunmamaktadır. Ayrıca menzilde de düşüş meydana gelmiştir.p>

Karşılaştığım Teknik Problemler

Elektrikli Moped ile 400km civarı mesafe yaptıktan sonra ilk büyük teknik problemle karşılaştım. ECU (Elektronik Kontrol Ünitesi) adı verilen bir arıza ile karşılaştım. Bu arızanın gerçekleşmesi sonucunda aracın elektrik motoru çalışmadığından araç hareketsiz kalmıştı. Bu nedenle yetkili bayiye başvurup garanti sürecini başlattım. Yaklaşık 1-2 aylık bekleyiş sonucunda aracım garanti kapsamında tamir edildi.

Karşılaştığım ikinci büyük teknik problem ise tekrarlanan ECU arızasıydı. Bu dönemde aracım 600km civarında bulunmaktaydı. Aynı işlemleri gerçekleştirmemin ardından yaklaşık 1-2 aylık bekleyişin sonucunda aracım garanti kapsamında tekrardan tamir edildi.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir